Sindirim Sistemi Nedir?
19 Temmuz 2024

Sindirim Sistemi Nedir?


Sindirim sistemi, besinlerin vücuda alınması, sindirilmesi, besin ve enerjinin absorbe edilmesi ve atıkların vücuttan atılması işlevlerini mekanik ve kimyasal süreçler aracılığıyla yerine getiren organlar bütünüdür. Mekanik sindirim, molekülleri daha küçük parçalara ayırırken, kimyasal sindirim besinleri en küçük yapı taşlarına ayırır. Bu sistem, sindirim kanalı ile sindirim bezlerini kapsar ve karaciğer ile pankreas gibi sindirime yardımcı organları içerir. Sindirim borusu ve sistemin diğer bileşenleri hayvanlarda farklılık gösterebilir.

Sindirim Sistemi Organları Nelerdir?

Üst Sindirim Bölümü

1) Ağız: Ağız boşluğunu, tükürük bezlerini, dişleri, mukozayı ve dili kapsayan bölümdür. Burası üst ve alt dudakla kapatılmıştır. Karbonhidratlı besinlerin kimyasal sindirimi ve diğer besinlerin mekanik sindirimi ağızda başlar.

2) Yutak: Ağız ile burun arkasında kalan boyun kısmını kapsayan bölümdür. Besinlerin ağızdan yemek borusuna geçmesini sağlar. Aynı zamanda solunum sisteminde de rol oynar.

3) Yemek Borusu ve Kardiya: Besinlerin mideye geçişini sağlayan boruya yemek borusu denir. Geçişe yardımcı olan hareket peristaltizmdir. Kardiya ise yemek borusu ve midenin birleştiği bölgedeki düz kaslardan oluşan açıklıktır. Burada sindirim meydana gelmez.

4) Mide: Pilor, pilorik sfinkter ve antrumu kapsar. Yemek borusu ve ince bağırsağın ilk bölümü olan duedonum arasında yer alır. İçeriği yüksek oranda asidik olan mide, peptidaz enzimlerine sahiptir.

Alt Sindirim Bölümü

1) İnce Bağırsak: Sistemin mide ve kalın bağırsak arasında yer alan kısmıdır. 5 yaşından büyük olanlarda 5-6 metre uzunluğundadır. Üç kısımdan oluşur ve sindirimin yüzeyini genişleten villus çıkıntıları bulunur. Girintili ve çıkıntılı halde olan villuslar besin emilimini sağlar.

İnce Bağırsağın Bölümleri

  • Duedenum (On İki Parmak Bağırsağı): İnce bağırsağın en önde bulunan en kısa bölümüdür. Midenin jejunuma bağlanmasını sağlayan tüptür. PH seviyesi yaklaşık olarak dokuzdur.
  • Jejunum: İnce bağırsağın ortada yer alan kısmıdır. Duedenum ve ileum arasında yer alır. Yetişkinlerde 2-8 metre boyundadır. PH seviyesi 7-8 arasındadır.
  • İleum: İnce bağırsağın son bölümüdür. Yetişkinlerde yaklaşık olarak 4 metredir. İleoçekal valf ile çekum kısmından ayrılır. PH seviyesi 7-8 aralığındadır.

2) Kalın Bağırsak: Sindirim sisteminde mide ve anüs arasında bulunan bölümdür. Burada besinlerin içinde kalan mineraller ve su emilir. Bu bölüm sindirime katılmaz. Sindirim ince bağırsakta son bulur. Besinler buradan kan yoluyla vücudun gereken yerlerine taşınır.

Kalın Bağırsağın Bölümleri

  • Çekum (Kör Bağırsak): Kalın bağırsağın ilk bölümüdür. Çekumun uzantısı apandisiti oluşturur.
  • Kolon: Çekumdan rektuma kadar giden bölümdür. İçinde çıkan kolon, transvers kolon, sigmoid kolon ve inen kolon bölümleri mevcuttur.
  • Rektum: Kalın bağırsağın en son bölümüdür.

3) Anüs: Rektum bölümünün dış açıklığına verilen addır. Açılıp kapanması sfinkter kaslarla kontrol edilmektedir.

Sindirim Sistemi Hastalıkları Nelerdir?

Sindirim sistemi hastalıkları ve fonksiyon bozuklukları, tıbbın gastroenteroloji bölümü tarafından incelenir. Bu sistemde sık karşılaşılan şikayetler arasında bulantı, kusma, kabızlık, ishal ve dispepsi yer alır. En yaygın hastalıklar şunlardır:
  • Ülser
  • Gastrit
  • Siroz
  • Spastik kolon
  • Safra kesesi iltihapları ve taşları
  • Kanamalar
  • Hemoroitler
  • Tifo

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sindirim Sistemi Görevleri

Sindirim Sistemi Görevleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sindirim Sistemi Sağlığı

Sindirim Sistemi Sağlığı

Sindirim Sistemine İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Sindirim Sistemine İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Sindirim Fizyolojisi Türleri ve Özellikleri

Sindirim Fizyolojisi Türleri ve Özellikleri

Midede Sindirim Nedir ve Nasıl Yapılır?

Midede Sindirim Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sindirim Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sindirim Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Sindirim Sistemi Nedir?

Sindirim Sistemi Nedir?

Güncel

Bitkilerde Sindirim Türleri ve Özellikleri

Bitkilerde Sindirim Türleri ve Özellikleri