Sindirim Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
22 Haziran 2024

Sindirim Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sindirim sistemi, karın içinde en çok hacim kaplayan ve yenilen yemeklerin öğütülmesi, vitaminlerin alınması ve insanın yaşayabilmesi için hayati bir sistemdir. Sindirim temel olarak ağızdan başlar ve dışkı çıkışı ile sonlanır. Sindirim sisteminde meydana gelen hastalıklar sonucunda sindirim fonksiyonunun bozulması, tüm vücut metabolizmasını etkiler ve diğer hastalıklara da zemin hazırlar. Hayatın devamlılığını sağlayan en önemli unsur enerjidir ve bu enerjiyi sağlayan da yediğimiz besinlerin sindirimidir. Sıvı ya da katı olarak tükettiğimiz besinler, hücrelerimizde enerjiye dönüştürülebilir moleküllere kadar sindirim sistemimizde parçalanır.

Sindirim Sistemi Organları

  • Ağız
  • Yemek borusu
  • Mide
  • Pankreas
  • Safra kesesi
  • İnce bağırsak
  • Onikiparmak bağırsağı (duodenum)
  • Kalın bağırsak
Sindirim sistemi, yukarıdaki organlardan oluşmaktadır. Sindirim sistemi, kontrolümüz dışında çalışan otonom sinir sistemi tarafından uyarılmakta ve denetlenmektedir. Vücudumuzda yer alan hormonal sistemin sindirim sistemi üzerine etkisi oldukça fazladır. Mide asidinin artış ve azalışından, bağırsak hareketlerine ve acıkma duyumumuza kadar birçok konu hem hormonal hem de sinir sistemi tarafından denetlenmektedir.

Sindirim Süreci

Sindirim süreci, kimyasal ve fiziksel sindirim olarak iki ana başlıkta incelenebilir. Katı olarak aldığımız besinleri öncelikle çiğneme fonksiyonu ve tükürük ile daha yumuşak ve küçük besinler haline getiririz. Yutma refleksi ile yemek borusu boyunca ilerleyen yumuşamış besinler mideye ulaşır. Mide asidik bir ortamdır ve içerisinde birçok sindirim enzimi barındırır. Hem midenin asitli ortamı ile fiziksel hem de enzimleri ile besinler kimyasal bir sindirime uğrar. Ayrıca midenin güçlü bir kas yapısı vardır ve otonom olarak hareket ederek besinleri yoğurur. Mideden çıkan besinler sırasıyla onikiparmak bağırsağı, ince bağırsak ve kalın bağırsağa doğru ilerler. Bağırsakta da enzimsel sindirim devam eder. Safra kesesi ve pankreas gibi organlar enzim ve kimyasallarını ince bağırsağa dökerek enzimsel sindirime katkı sağlarlar. Bu arada besinlerin suyu emilir ve bağırsak içeriği kalın bağırsağa doğru ilerledikçe katılaşır.

Besin Emilimi

Bağırsaklarımız, besin emiliminin en çok gerçekleştiği yerlerdir. Bağırsak yüzeyi bir fırça şeklindedir ve bu sayede emilim yüzeyi yüzbinlerce kat artırılmıştır. Mide içeriği asidik iken bağırsak içeriği bazik bir ortama sahiptir. Mideden gelen besin içeriği bu şekilde nötr bir hale getirilir. Bağırsak iç yüzeyinde meydana gelen enfeksiyonlarda bağırsak hareketleri – peristaltizm – artar. Dışkı kıvamı bozulur ve ishal – enterit – dediğimiz tablo ortaya çıkar.

Boşaltım Fonksiyonu

Sindirim sistemi sadece sindirim değil, aynı zamanda bir boşaltım sistemi vazifesi görmektedir. Aldığımız birçok ilaç ve kimyasal, safra salgısı ile vücut dışına atılmaktadır. Dışkı analizleri ile sindirim sistemi ve diğer birçok organımız hakkında detaylı bilgi alınabilir. Dışkı rengi, kıvamı ve hatta kokusu sağlığımız konusunda fikir vericidir.

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Sindirim sistemi rahatsızlıkları, gastroenteroloji uzmanları tarafından tedavi edilmektedir. Ancak sindirim sisteminin cerrahi müdahaleleri genel cerrahi uzmanları tarafından yapılmaktadır. Teitz ligamenti denilen ve mide alt kısmında bulunan yapının üst kısmına üst sindirim sistemi, altında kalan kısma ise alt sindirim sistemi denir. Üst sindirim sistemi rahatsızlıklarının tanısı için endoskopi – gastroskopi yapılırken, alt sindirim sistemi için kolonoskopi yapılmaktadır. Bu görüntüleme yöntemleri, özellikle kötü huylu kanserlerin erken tanısı açısından son derece önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sindirim Sistemi Fizyolojisi

Sindirim Sistemi Fizyolojisi

Güncel

Sindirim Türleri ve Özellikleri

Sindirim Türleri ve Özellikleri